Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács

2018.12.09

Hozzávalók:

liszt  1kg
méz  500g
cukor  200g
vaniliás cukor  4 csomag
vaj 240g
tojássárgája 4db
kakaópor 2ek 
szódabikarbóna 2kk
őrölt fahéj 2ek
őrölt szegfűszeg 2ek
őrölt gyömbér 2ek
opcionális: őrölt szerecsendió/kardamon/ánizs 1-2ek
kenéshez 2 tojás

Elkészítése:

A mézet, cukrot, vaniliás cukrot, puha vajat, tojássárgáját, kakaóport, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverem, majd fokozatosan hozzáadom a lisztet, és alaposan átgyúrom. A kész tésztát hűvös helyen egy éjszakát állni hagyom. A jó tészta kemény, nem ragad, és könnyű vele dolgozni. A tésztát kilisztezett munkalapon kb. 5mm vastagra nyújtom, lisztezett formával kiszaggatom, a tetejét megkenem tojással. Ha dióval, mandulával, stb.. szeretnénk díszíteni, akkor most helyezzük rá. Ha karácsonyfa dísznek szánom, még sütés előtt lyukakat szúrok a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és előmelegített sütőben, 170 fokon, kb 13 percig sütöm (míg a teteje enyhén megpirul). A kész, kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.