Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bajor gőzgombóc

2009.01.26

 Kép

Hozzávalók:

2 dkg élesztő
16 dkg + 1kk cukor
6,5 dl langyos tej
50 dkg finomliszt
20 dkg olvasztott vaj/margarin
2 db tojás

 

Előkészítés:

Az élesztőt 1 kávéskanál cukorraé ás 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk, majd a liszthez hozzáadjuk. 8 dkg cukrot elkeverünk 3 dl langyos tejben, a lisztes masszához adjuk. Végül belekeverünk 1 csipet sót, a tojásokat, 10 dkg olvasztott vajat/margarint, és fényesre kidagasztjuk. Evőkanálnyi adagokat szakítunk ki a tésztából, gombócokat formálunk ki belőlük, lisztezett deszkára tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük őket.

Elkészítés:

Nagyméretű, lapos lábasban 10 dkg vajon/margarinon világosbarnára pirítunk 8 dkg cukrot, felöntjük 2,5 dl tejjel, felforraljuk, és egymás mellé, nem túl szorosan beletesszük a kelt gombócokat. A lábast beterítjük egy benedvesített konyharuhával, rátesszük a fedőt, visszahajtjuk rá a konyharuha lelógó széleit, és szelid tűzön 30 percig gőzöljük.
Lehúzzuk az edényt a tűzről, levesszük róla a fedőt és a konyharuhát - ezt gőzölés közben nem szabad megtenni, mert nem jön fel a tészta - és előmelegített tálra rakjuk őket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.