Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Burgonya alapu köretek

2009.01.26

 

 

Burgonyakrokett

Hozzávalók:

30 dkg lisztes burgonya
10 dkg liszt
2 db tojás
1 ek frissen aprított petrezselyem
2 dk vaj
zsemlemorzsa
olaj, só

 

Elkészítés:

A burgonyákat megfőzzük, áttörjük, és még melegen adjuk hozzá a lisztet, 1 db elõzõleg felvert tojást, az apróra vágott petrezselyemet, a vajat, 1 púpozott mokkáskanál sót, és jól dolgozzuk össze. A fûszeres ételeket kedvelõk keverhetnek bele egy csipet finomra õrölt szerecsendiót is, nagyon pikáns ízt ad neki. Ezután liszttel meghintett gyúródeszkán formáljunk az alaposan kidolgozott tésztából kb. 1,5 cm vastag rudakat, és vágjuk fel kb. 4 centiméteres darabokra. Minél gyorsabban sodorjuk ki, mert a burgonyával kevert tészta hamar kilágyul, és egyre ragacsosabbá válik. Ezen sokan úgy segítenek, hogy az áttört krumplit hagyják kihûlni. A teljesen lehûlt burgonya azonban “megüvegesedik” és nehéz simára dolgozni. Elengedhetetlen a lehûlés kivárása akkor, ha csak közepesen tömör burgonya van otthon, különben sokat fogunk kínlódni a tésztával.
Végül verjünk fel a másik tojást, és a rudacskákat forgassuk elõbb tojásba, utána zsemlemorzsába, majd bõ forró olajban, teljes lángon süssük ropogós pirosra. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. Másnap grillsütõben tudjuk a legegyenletesebben átmelegíteni.

Jó tanácsok:
A burgonyát feltétlenül héjastól fõzzük meg, mert így kevesebb ásványi anyag és vitamin oldódik ki belõle. Ügyeljünk arra is, hogy a víz felforrása után — az általános szabállyal ellentétben — a lángot most ne takarékra állítsuk, hanem lassú tûzön végezzük a fõzést, mert alacsony hõfokon a burgonya nagyon lassan puhul meg, és közben szétázik. Mellesleg ha a héjas krumplit néhány helyen villával megszurkáljuk, hamarabb megfõ. Különösen elõnyös ennek a módszernek az alkalmazása akkor, ha a megvásárolt burgonya eltérõ méretû. Ebben az esetben szurkáljuk meg a nagyobb szemeket, így egyszerre puhulnak a kisebbekkel. Ha nem hideg vízben kezdjük el fõzni, hanem elõbb felforraljuk a fõzõvizet, utána megsózzuk, majd ezt követõen tesszük bele az elõzõleg megmosott burgonyát, akkor nem reped szét, és az értékes tápanyagok még kevésbé oldódnak ki belõle. A fõzését ne szakítsuk félbe, mivel magas keményítõtartalma következtében “megkövesedik” és utána már nem puhul meg teljesen. A megfőtt krumplit soha ne hagyjuk a főzővízben kihűlni, mert megszívja magát nedvességgel, és nyálkás lesz. Ez történik vele akkor is, ha oly módon próbáljuk a hûlését meggyorsítani, hogy hideg vizet folyatunk rá

 

 

HercegnőburgonyaKép

Hozzávalók:

75 dkg burgonya
1/8 l (1,25 dl) + 1 ek tej
2 db tojás
őrölt bors, só
 

Elkészítés:

A meghámozott, félbevágott burgonyákat sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, összetörjük, majd 1/8 l tejjel és 1 db tojás sárgájával pürésítjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és nagy lyukú csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe a burgonyapüréből 12 halmot nyomunk. Az 1 ek. tejjel a másik tojás sárgáját összekeverjük, a hercegnőburgonyákat óvatosan megkenjük, és előmelegített sűtőben, 200 fokon, kb. 8 perc alatt megsütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.