Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leves betétek

2007.12.13
 
Grízgaluska (vagy daragaluska) Kép 
Hozzávalók:
 5 dkg vaj
1 db tojás
10 dkg búzadara
 
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a tojással, megsózzuk, s lassan hozzákeverjük a búzadarát. Egy óra hosszan pihentetjük, majd kanállal galuskákat szaggatunk belőle, s azokat sós, forrásban lévő vízbe tesszük. Lassú tűzön, fedővel betakarva - 15-20 perc alatt - készre főzzük. (Célszerű próbafőzést végezni: ha a galuska túl lágy lenne, akkor több grízt kell a masszához adni, ellenkező esetben viszont több tojást kell belekeverni.)
Tipp: nagyon ízletes grízgaluskát kapunk, ha az elkészítéskor hozzáadnunk egy kis frissen aprított petrezselymet.

 

MájgaluskaKép 

Hozzávalók:
2 db zsömle
2,5 dl tej
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
12 dkg szárnyasmáj
1 db tojás
1 kk szárított majoránna
1 ek olaj, só, bors
 
Elkészítés:
A zsömléket beáztatjuk a tejbe, a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a petrezselymet leöblítjük és felaprítjuk. A szárnyasmájról leválasztjuk az inakat, és alaposan elkaparjuk. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a hagymát, félretesszük. Kinyomkodjuk a zsömléket, hozzáadjuk a tojást, a petrezselymet, a majorannát, a hagymát és a májat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágynak találjuk a masszát, kevés zsemlemorzsát (kb. 2 evőkanál) keverhetünk hozzá. Letakarjuk, és kb. 30 percre hidegre tesszük. Nagy lábasban 2 liter vizet forralunk. Két kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk a vízbe, és lassú forralással kb. 8 percig főzzük. Leszűrjük és a kész leveshez adjuk.

 

 
HúsgombócKép
Hozzávalók:
12 dkg darált borjúhús
1 db tojás
3 dkg búzadara
1 dkg liszt
só, bors
 
Elkészítés:
A finomra darált borjúhúshoz hozzákeverjük a tojást, a búzadarát és a lisztet. Sóval és őrölt feketeborssal ízesítjük, s ha egyenletesre kidolgoztuk, legalább egy negyed órát pihentetjük. Kevéssel a tálalás előtt a kész levesből (amivel enni fogjuk) kiveszünk egy kis folyadékot, s a masszából szaggatott galuskákat, gombócokat lassan forralva (kb. tíz perc alatt) abban főzzük ki.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.