Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hovezi Gulas

2015.11.27

Hovezi Gulas hozzávalók:
-marhahús 800g
-vörös hagyma 2 közepes (kb annyi mennyiség szemre, mint a hús)
-fokhagyma 4 gerezd vagy 1 tk fokhagymagranulátum
-édes papríka 2 ek
-só, bors (ízlés szerint)
-kömény 1 tk
-paradicsompüré 1-2 tk
-majoránna 1tk
-zsíradék
-liszt 4-5 ek
-egy-két csipet őrölt szerecsendió (opcionális)
-őröl chilli paprika (opcionális)
Elkészítés:
A hagymákat felaprítjuk, és zsírban megsütjük. Levesszük a tűzről és folyamatosan keverve hozzáadjuk a paprikát, összepirítjuk, majd beletesszük a kisebb kockákra vágott húst. Alaposan megsütjük, sózzuk,borsozzuk, és megszórjuk a köménnyel. Kicsit még sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és ezzel is összepirítjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és hozzáadjuk a majorannát. Így lefedve, gyakran keverve, szükség esetén vizet, sót hozzáadva összefőzzük, míg a hús puhára nem fő. Nagyon kell figyelni arra, hogy le ne égjen. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a reszelt/passzírozott fokhagymát (vagy a granulátumot), és opcionálisan a chillit és/vagy szerecsendiót, végül beleszórjuk a lisztet apránként, és forralunk még egy kicsit rajta, míg megfelelően besűrűsödik. 
Knédlivel és kockára vagy karikára vágott lila hagymával tálaljuk.

Knédli hozzávalók:
-liszt 500g
-cukor 0,5 tk
-élesztő 25g
-só 1tk + a főzővízbe
-tej 1,5dl
Elkészítés: 
Az élesztőt feloldjuk a cukorral elkavart langyos tejben, majd kb. 20 percig állni hagyjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még tejet vagy vizet. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osszuk, és henger alakúra formázzuk. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk, a knédliket beletesszük, és meg-meg forgatva kb. 30 percig főzzük.
A kész knédliket a vízből kiemeljük, cérnával szeletekre vágjuk.

hovezi-gulas-knedlivel-kep-2.jpg