Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marokkó

2008.05.01

Tagine  Kép 

Ha igazi marokkoi ételeket szeretnénk készíteni, elengedhetetlenűl fontos, hogy a megfelelő módon és eszközökkel készítsük el őket. Ehhez szükségünk van -többek között- egy Marokkoban használatos speciális terrakota edényre, a tagine-re. Első használat előtt a tagine-t  be kell áztatni 1 éjszakára vízbe, majd sóval és 1 db babérlevéllel összekevert vízet tesszünk az edénybe, felteszük főni, és kis ideig forraljuk benne a vízet. Gyakori használat mellett a továbbiakban elegendő minden használat előtt beáztatni éjszakára az edén yt. Ha azonban ritkán veszük elő, újra meg kell ismételni a sós, babérleveles vízforralást.

 

 

 

Tartósított citromKép

Hozzávalók:

 

citrom
víz
befőttes üveg

 

A citromokat jó alaposan meg kell mosni, és szárazra törölni. Ezután 1 citrom kivételével az összeset vágd négyfelé úgy, hogy alul egybe marajon. Nyisd szét óvatosan, és alaposan sóz meg a közepüket, majd szorosan, egymás után tedd be őket a befőttes üvegbe. Öntözd meg az egészet a megmaradt citrom kifacsart levével, és adjál hozzá még sót. Ezután töltsd fel az egészet vizzel, zárd le az üveget, és legalább 4 hétig rakd hűvös helyre. Különböző fogásokhoz finom kiegészítő, illetve több étel alapanyagául szolgál.

 

 

Kuszkusz
A legismertebb nemzeti étel. Magát az alapanyagot és a belőle készült ételt is ezzel a névvel illetik.Kép

 

Hozzávalók:

 

kuszkusz
olíva olaj
víz
sajt (kék penészes)

 

Az igazi kuszkusz titka, hogy háromszor gőzölik meg. Ez kb. 20 perces gőzölési időt jelent, kis lángon.
KépA kuszkuszt előszőr keveréssel fellazítják, megsózzák, kevés vízzel és olíva olajjal összekeverik -épp annyira, hogy megszívja magát, de ne álljon benne a víz-, majd felrakják zöldség vagy húsleves fölé gőzölni. A gözőlések között elleőrizni kell a kuszkusz állagát, s zükség esetén adjunk hozzá még kis vizet, és keverjük át. Különleges ízt ad neki, ha az első gözőlés után márványsajtot adsz hozzá, és így főzöd tovább. A jól elkészített kuszkusz többszörösére duzzad, de nem lesz se száraz, se ragacsos vagy csomós.
A kész kuszkuszt ezután általában az alatta fözőtt zöldséggel vagy hússal tálalják, illetve főételekhez köretként adják.

 

 

 

 

további receptek hamarosan (csirke tagine, sárgarépa saláta, menta tea)