Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Török konyha

2009.02.21
Fokhagymás joghurtmártás
 
Hozzávalók:
1 2/3 csésze joghurt
4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
 
Elkészítés:
 
Keverjük össze a joghurtot, az összezúzott fokhagymát és a sót. Fedjük le, és tegyük legalább 15 percre hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Roston sült húsok, töltött zöldséges tálak, és  párolt zöldségek mellé szolgálják.
 
 
Paradicsommártás
 
Hozzávalók:
1 ek. szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 db nagyobb paradicsom
  
Elkészítés:
Hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel a paradicsomokat. Egy kisebb méretű serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, süssük meg benne a fokhagymát, vigyázva, nehogy túlsüssük, mert akkor megkeseredik. Tegyük hozzá a paradicsomot, sózzuk meg (ízlés szerint), és lassú tűzön kb. 2 percig főzzük lefedve.  
 
 
Sült padlizsán és zöldpaprika fokhagymás joghurttal és paradicsommártással

 

Hozzávalók:
3 db padlizsán
3 db közepes zöldpaprika
1 csésze szűz olívaolaj
3 csokor metélőpetrezselyem
2 ek só
1 adag fokhagymás joghurtmártás
1 adag paradicsommártás
 
Elkészítés:
A padlizsánok szárát vágjuk le, és mindegyiket félig hámozzuk meg. Szeljük le kb. 1 cm vastag karikákra. Fél liter hideg vízbe tegyük bele a sót, és a padlizsánszeleteket áztassuk benne kb. 20 percig. Ezután szedjük ki a padlizsánszeleteket és konyhai törlőkendő segítségével töröljük szárazra. Az olívaolajat hevítsük fel 180-200 fokosra. Fontos, hogy elég forró legyen, hogy ne váljanak ragacsossá a padlizsánszeletek. Süssük a padlizsánok mindkét oldalát addig, amíg azok világosbarnák nem lesznek (kb. 2 perc). Mikor elkészültek, ittasuk fel a felesleges olajat. Ha a padlizsánnal végeztünk, süssük puhára a megmaradt olajban a paprikákat egészben. Ha elkészült, rendezzük el ízlésesen a padlizsánszeleteket és a sült paprikát egy tálon, díszítsük petrezselyemmel, és kínáljunk hozzá fokhagymás joghurtot és paradicsommártást. 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.